Heb je zonnepanelen? Dan heb je vast al gehoord van een thuisbatterij. Door energie van de zon in zo’n batterij op te slaan, kan je gemiddeld tot 70% van je energieverbruik zelf dekken, wat je minder afhankelijk maakt van schommelende energieprijzen. De afgelopen jaren is de technologie verbeterd en zijn de prijzen gedaald. Maar is het daarmee ook interessant voor jou?
De kosten van een thuisbatterij variëren, met een gemiddelde prijs van ongeveer €4.400 voor een 4 kWh batterij, inclusief plaatsing en BTW. Dat is voldoende voor een zonnepaneleninstallatie met een maximaal vermogen van zo’n 4.000 Wattpiek. Momenteel betaal je daarvoor dus de volle pot, want de Vlaamse premie voor thuisbatterijen is helaas stopgezet sinds april 2023. Maar met een gemiddelde terugverdientijd van 10 jaar kan de investering wel degelijk rendabel zijn.
Een thuisbatterij kan tot 80% van de opgewekte energie van zonnepanelen opslaan. Dit is energie die je zelf kan gebruiken op momenten wanneer de zon bijvoorbeeld niet schijnt. Je hoeft ze dus niet aan een specifiek injectietarief terug te plaatsen op het elektriciteitsnet. Dit zorgt er dus voor dat je minder afhankelijk bent van energieleveranciers dankzij je eigen groene energie en dat je het elektriciteitsnet dus ook minder belast. Extra goed nieuws voor het milieu!
De terugverdientijd van een thuisbatterij kan variëren afhankelijk van je situatie. In dit rekenvoorbeeld laten we zien wanneer de investering in een thuisbatterij zich terugbetaalt.
We gaan uit van de volgende situatie:
Bij een aankoop- en installatiekost van €4.400 verdient de thuisbatterij zichzelf voor dit gezin terug in ongeveer 10 à 11 jaar. Hiermee kan tot 70% van de opgewekte energie opgeslagen en zelf gebruikt worden. Duurzamer en beter voor de portemonnee!
Ga je voor een thuisbatterij? Dan is het kiezen van de juiste capaciteit is wel belangrijk, vooral met het oog op het capaciteitstarief dat in 2023 werd ingevoerd. Dit te betalen tarief is afhankelijk van piekverbruik, waardoor een goed afgestemde batterij kan helpen om de distributiekost op je energiefactuur te verlagen.
Aangezien elektrisch laden steeds populairder wordt, komt de vraag vaker naar boven of de elektrische wagen ook als thuisbatterij kan dienen. Het antwoord is ja, maar er zijn momenteel slechts weinig auto-modellen die dit ondersteunen. Daarnaast moet je ook een laadpaal hebben die dit bidirectioneel laden ondersteunt.
Dat hangt af van:
Thuisbatterijen zijn een slimme en toekomstgerichte investering zijn voor wie energieverbruik wil optimaliseren en tegelijkertijd een steentje wil bijdragen aan een duurzamer milieu. Toch is het niet voor iedereen even aantrekkelijk, vooral door de hoge kosten en de lange terugverdientijd. Ondanks dat de subsidies zijn stopgezet, wordt de investering wel steeds voordeliger en maken hoge elektriciteitskosten een thuisbatterij wel interessant.