De overstap naar een elektrisch voertuig (EV) is best een grote overweging. Voordat je de beslissing neemt, is het belangrijk om goed te begrijpen wat een EV financieel en praktisch voor jouw gezin kan betekenen. Wij onderzochten voor jou de kosten, besparingen, en dagelijkse bruikbaarheid in vergelijking met niet-elektrische wagens.
Een elektrische wagen is vaak duurder in aanschaf dan een auto met verbrandingsmotor, maar de operationele kosten zijn lager. Laten we dat in cijfers uitdrukken:
Momenteel is er in Vlaanderen nog fiscale ondersteuning voor wie kiest voor een elektrische wagen. De nieuwe Vlaamse regering heeft intussen aangekondigd dat daar in 2025 verandering in komt:
Het installeren van een laadpaal bij je thuis kan variëren. Gemiddeld kost een thuislaadstation ongeveer €1.000 tot €1.500, inclusief installatie op je thuisnet. De Vlaamse overheid biedt onder bepaalde voorwaarden ook subsidies die deze kosten kunnen drukken.
Daarnaast hangt deze kost ook af van het type laadpaal dat je verkiest. Standaard kan je je EV met een simpele laadpaal thuis aan 3,7kW opladen (eenfasig). Wil je sneller laden? Dan kies je voor een andere laadpaal en moet je huis driefasig op het elektriciteitsnet aangesloten zijn. Meer info vind je in dit artikel over thuis elektrisch laden.
De actieradius van elektrische auto’s verbetert continu. De meeste nieuwe modellen kunnen tussen de 300 en 500 kilometer rijden op een volle lading, wat voor de meeste dagelijkse behoeften meer dan voldoende is. Voor langere reizen is het plannen van laadstops wel essentieel, iets om rekening mee te houden bij vakanties of verre uitstapjes. Dat plannen van je route via laadpunten is gelukkig heel eenvoudig. Er zijn websites zoals Chargemap of PlugShare (beiden hebben ook een handige mobiele app) die je hierbij kunnen helpen.
De levensduur van EV-batterijen is ook een belangrijk overwegingspunt. De meeste fabrikanten garanderen de batterijcapaciteit voor ongeveer 8 tot 10 jaar, of tot een bepaald aantal kilometers, meestal rond de 160.000 kilometer.
Elektrische auto’s zijn beschikbaar in verschillende modellen en maten, waaronder ruime SUV's en minivans die geschikt zijn voor grotere gezinnen. Ze beschikken over dezelfde voorzieningen als auto’s met verbrandingsmotor, zoals ISOFIX-aansluitingen voor kinderzitjes, ruime kofferbakken en geavanceerde veiligheidssystemen. Ook voor gezinnen zijn ze dus een praktische keuze.
Elektrisch rijden heeft heel wat voordelen voor gezinnen. De hogere aankoopkost kan worden gecompenseerd door lagere gebruikskosten en overheidspremies. Toch blijft het belangrijk om een goed beeld te hebben van je persoonlijke situatie en reisbehoeften voordat je de overstap maakt. Ben je benieuwd of een elektrisch voertuig iets voor jouw gezin is? Vraag dan zeker eens rond bij vrienden en familie die elektrisch rijden of maak een proefrit.