De slimme meter vervangt stap voor stap de klassieke analoge elektriciteits- en gasmeter. Deze digitale meter brengt voordelen met zich mee, zoals een nauwkeurig inzicht in je verbruik. Tegelijk roept de slimme meter ook vragen op, vooral bij eigenaars van zonnepanelen. Is het verstandig om zo lang mogelijk een analoge meter te behouden, of is de overstap naar een digitale meter een slimme investering?
In dit artikel bekijken we de impact van de slimme meter op je energiefactuur en vergelijken we het systeem met de klassieke meter.
De klassieke analoge meter werkt met een terugdraaiende teller: wanneer je zonnepanelen meer stroom opwekken dan je verbruikt, draait de meter terug, wat zorgt voor een lagere afrekening. Dit systeem biedt een financieel voordeel, omdat huishoudens de stroom die ze op een ander moment afnemen, als het ware 'opgeslagen' zien op hun meter.
De slimme meter werkt anders:
Dit betekent dat de slimme meter geen terugdraaiende teller meer biedt. Hierdoor kan de impact op je energiefactuur groot zijn, afhankelijk van je situatie.
Voor eigenaars van zonnepanelen is dit de belangrijkste vraag. Onder het oude systeem met de terugdraaiende teller kon je het net als een soort batterij gebruiken: overtollige stroom werd 'bewaard' en later gratis teruggenomen.
Met de slimme meter valt dit weg en komt er een nieuw systeem op basis van injectievergoeding. Of dit voordeliger is, hangt af van verschillende factoren:
De stroom die je terug op het net zet, wordt vergoed, maar tegen een lager tarief dan de stroomprijs die je betaalt wanneer je energie afneemt. Injectievergoedingen variëren per energieleverancier en kunnen fluctueren.
Met een slimme meter loont het om zoveel mogelijk opgewekte stroom direct te verbruiken. Hoe hoger je zelfconsumptie, hoe minder je afhankelijk bent van het net en hoe voordeliger de slimme meter wordt.
De Vlaamse overheid stimuleert het gebruik van de slimme meter en nieuwe contracten zijn steeds vaker afgestemd op dynamische tarieven. Analoge meters worden intussen ook niet meer geïnstalleerd.
Met een digitale meter kan je profiteren van toepassingen zoals thuisbatterijen en slimme laadpalen, die efficiënter functioneren dankzij de nauwkeurige verbruiksgegevens. Bovendien wordt het mogelijk om maandelijks afgerekend te worden op basis van je werkelijke verbruik, wat zorgt voor een beter inzicht in je energieverbruik. Afhankelijk van je leverancier kan je kiezen voor maandelijkse afrekeningen.
De Vlaamse overheid vervangt stapsgewijs alle analoge meters door digitale meters. Tegen juli 2029 moet dit proces rond zijn en zou iedereen een digitale meter hebben. In principe kan je nog een analoge meter behouden zolang die niet vervangen wordt, maar bij bepaalde situaties is de slimme meter verplicht, bijvoorbeeld:
Dit betekent dat de optie om een analoge meter te behouden, tijdelijk is.
Dat hangt af van je situatie:
✔ Heb je geen zonnepanelen? Dan biedt de slimme meter vooral gemak en inzicht in je verbruik, zonder een grote impact op je energiekosten.
✔ Heb je zonnepanelen en een analoge meter? Dan lijkt het logisch om voorlopig het systeem met de terugdraaiende teller te behouden. Hou er wel rekening mee dat je sinds de invoering van de forfaitaire prosumentenvergoeding elk jaar een vaste bijdrage betaalt voor het gebruik van het net. Met een digitale meter heb je dit niet, waardoor dit dus in sommige gevallen (bv. met hoge zelfconsumptie) financieel voordeliger kan zijn. Zeker als je investeert in slimme oplossingen zoals een thuisbatterij.
In ieder geval hangt iedereen eraan voor de toekomst. Wil je weten wanneer jij waarschijnlijk je digitale meter krijgt? Bekijk dan zeker de planningschecker van Fluvius.