Het is je wellicht niet ontgaan dat de energieprijzen de laatste maanden de hoogte zijn ingegaan. Maar hoe komt dit dan? Wat betekent dit voor jou? Welke overheidsmaatregelen zijn er genomen? En hoe kan je nu voor jezelf de schade beperken?
Allereerst is het belangrijk te weten dat we uit een periode van historisch lage prijzen komen. Omwille van de corona-crisis was de economie grotendeels stilgevallen en was de vraag kleiner dan het aanbod. Dit leidde tot prijsdalingen waardoor je vorig jaar dus kon genieten van die zeer lage energiekosten.
Wat is de oorzaak van de stijgende energieprijzen?
We hoeven de oorzaak niet ver te zoeken. Na het economische herstel is het verbruik terug toegenomen. Daardoor is er opnieuw veel vraag naar energie, maar het aanbod volgt niet. De wintermaanden komen eraan, en de aardgastoevoer vanuit Rusland blijft beperkt. Door de oorlog met Oekraïne is het onzeker wanneer de situatie zich zal stabiliseren. De prijs hangt af van verschillende factoren: het weer, de politieke situatie in Europa, de olieprijzen en de prijs voor de CO2 uitstoot.
Heeft dit gevolgen voor jou?
Het hangt er van af wat voor type tarief je hebt. Wanneer je nog een vast tarief lopen hebt, dan zal dit geen invloed hebben op je energiefactuur. Je hoeft je contract niet te wijzigen. Wanneer je een variabele prijs hebt, dan volgt je prijs meteen de prijsevoluties op de markt. Bij een variabel contract raden wij aan om het voorschot te verhogen. Dit kan je zelf via 'Mijn Elegant' en dan wordt dit vanaf jouw volgend voorschot toegepast.
Wilt u weten of u een variabel of vast contract heeft? Dat kan u gemakkelijk terugvinden op 'Mijn Elegant'.
Wat kan je zelf doen om je energiefactuur te beperken?
Je kan je maandelijks voorschot preventief verhogen via ‘Mijn Elegant’ zodat je niet hoeft bij te betalen bij de volgende afrekening. Jouw voorschot zal dan verhoogd worden vanaf de volgende maand.
Je kan je verbruik verlagen door enkele tips: Stel de verwarming correct af. Zo slaat jouw verwarming enkel aan wanneer dat nodig is. Zet de thermostaat een graad lager. Met iedere graad die je kamertemperatuur verlaagt, bespaar je 6 à 7% op je gasverbruik. Vergeet niet dat je je ook binnen warmer kan kleden. Draai de verwarming in sommige ruimtes uit. Je hoeft niet elke ruimte te verwarmen. Zet de radiator uit als je niet in de ruimte hoeft te zijn. Neem een douche i.p.v. een bad en sta 2 minuten minder lang onder de douche.
Met deze tips ben je niet alleen geruster met je volgende jaarrekening maar draag je ook nog eens bij aan het inperken van de CO2 uitstoot. Elke beetjes, hoe klein dan ook, helpen onze natuur en onze toekomst.